Zgodovina badmintona v Sloveniji

Badminton se je začel v Sloveniji igrati že leta 1955, ko so v Elanu začeli izdelovati prve loparje za badminton po nemškem vzorcu. Prvi badmintonski klub je bil ustanovljen leta 1956 v sklopu  ŠD Papirničar v Vevčah v Ljubljani. Ustanovitelj je bil dr. Leander Bleiweis. Za začetnike slovenskega badmintona veljajo Janez in Danče Pohar, Tomaž Pavčič, Vida Leskovar in drugi, ki so si celo nadeli ime Viktorija…nevede so bili to začetki najstarejšega in še delujočega kluba v Sloveniji – BK Olimpija Ljubljana. Več si lahko preberete v diplomskem delu bivše reprezentantke in sedanje trenerke Maje Kersnik.

Maja Kersnik: Zgodovinski razvoj badmintona v Sloveniji (klikni na naslov)

Prvo tekmovanje za naslov prvakov Slovenije, 17. in 18.5.1958
Janez Pohar in Roman Veras / Janez Primoţič in Dušan Pipan
Vir: Alič, D.(2007). Razvoj badmintona v Sloveniji. Neobjavljeno delo.

Prvo državno prvenstvo SFRJ – Ljubljana 30.11. in 1.12.1958
Čepijo od leve proti desni: Mariča Amf, Andreja Gostiša, Vida Leskovar, Meta Bögel, Danče Pohar, Jani Drinovec (vsi Olympia)
Stojijo od leve proti desni: Tomaţ Pavčič, Janez Pohar, Joţe Drinovec, Miha Trošt (vsi Olympia), Vasja Cerar, Tatjana Močilnikar, Janez Primoţič, Marko Primoţič, Dušan Pipan (vsi Papirničar)
Vir: Alič, D.(2007). Razvoj badmintona v Sloveniji. Neobjavljeno delo.

RAZPISI

10. Veteransko državno prvenstvo RS 2023